Sluta gissa med smarter marketing

Gissningsleken kan vara kul. Men om den ger rätt resultat är en annan historia. Marknadsföring är ingen lek och därför bör man inte gissa till sig resultat. Tyvärr är det exakt vad många företag gör. Så här fungerar det på många företag. Marknadsavdelningen känner att man måste göra något för att få fler kunder.
Det börjar närma sig slutet av året och åter igen har man inte kommit på något briljant idé om hur man ska kunna ”slösa” företagets marknadsbudget, så att den inte blir längre nästa år. För ingen vill ju ha en lägre budget! Nej, fy det låter inte kul. Så vad gör man. Jo, man öppnar den stora plånboken hittar en radombyrå som inte vet ett jota om vem man är eller vad man håller på med. Sedan dumpar man en säck med pengar i knät och säger: ”Här nu ska vi marknadsföra s***** av oss så att alla vet vilka vi är”. Byrån tackar för pengarna och så hör de av sig när stålarna är slut och ber om en ny säck nästa år. Är det här smart marknadsföring? Exemplet här är så klart överdrivet, men kanske inte så långt från verkligheten. Vad kunde företaget och marknadsavdelningen gjort bättre? Låt oss börja med pengarna. Fine, att man måste spendera budget är bra, men är det inte bättre att tänka ut vad man vill spendera den på? Dessutom fick man ju ingen rapport eller statik som visar på hur annonseringen går eller jobbet bakom. Det rimmar inte bra med smarter marketing. Tänk om man istället vänt sig till en byrå som inte gissar, men som använder sig av smartermarketing. Den här byrån förstår företaget, tar reda på målgruppen, skapar content som har rätt tone och voice och sedan använder de kanalerna på internet som verkligen ger resultat. Hur vet man det? Jo, därför att byrån lämnar alltid en rapport varje månad, helt mätbart alltså.